BURN-OUT
Burn-out vormt een aanzienlijk probleem voor de maatschappij, werkgevers en vooral voor de werknemers zelf.
Het CBS rapporteerde dat in 2023 maar liefst 4,8% van het ziekteverzuim voortkwam uit werkomstandigheden. Dit betreft zowel fysieke belasting, werkdruk, emotioneel zware situaties als een gebrek aan emotionele betrokkenheid bij het werk.
Maar liefst 33% van de werknemers voelt zich ‘leeg’ op het werk en 20% ervaart emotionele uitputting (Bron: CBS).
Dat één op de drie werknemers zich ‘leeg’ voelt, is zorgwekkend. Hoewel ‘je leeg voelen’ niet strikt gedefinieerd is en voor iedereen iets anders betekent, bestaat er duidelijk een verband met burn-out. In gesprekken met mensen die een burn-out hebben, gehad hebben of er bijna in zitten, blijkt steeds één ding: het lichaam geeft al vroegtijdig signalen, maar deze worden vaak bewust genegeerd of men heeft weinig verbinding met hun lichamelijke gewaarwordingen.
LICHAAMSSIGNALEN
Duidelijke signalen vanuit het lichaam, zoals hoofdpijn, slapeloosheid en een gebrek aan energie om buiten werktijd nog leuke dingen te doen, komen vaak voor. Door werkdruk sporten mensen minder, wat hun conditie verslechtert en een vicieuze cirkel veroorzaakt.
Het voorkomen van een burn-out begint bij het serieus nemen van je lichaam. Wat probeert je lichaam je te vertellen? In onze westerse maatschappij is ons denken, de ratio, heel belangrijk. Vanaf ons vierde jaar zitten we op school om ons logisch denken te ontwikkelen. Maar waar leren we ons voelen te ontwikkelen? Dat vraagt investeren in onszelf. Hoe kijken we tegen ons lichaam aan? Is dat een lastig ding dat in de weg zit, ons beperkt? Vol in het leven staan lukt pas echt als je vol contact maakt met alle signalen en gevoelens die lichamelijk te voelen zijn. Wij hebben niet een lichaam, wij zijn een lichaam!
BEHOEFTEN, VERLANGENS en ANGSTEN
Bewustwording van je eigen persoonlijke behoeften is cruciaal. Daar zitten behoeften bij als ontspannen en genieten, die misschien genegeerd worden. Maar er kunnen ook behoeften zijn zoals: “Ik wil gezien worden,” “Ik wil erbij horen,” “Ik wil gewaardeerd worden,” waardoor werken zo belangrijk is geworden. De vraag is of hard werken ervoor zorgt dat “Ik” echt gezien wordt. Angsten kunnen ook meespelen, zoals de angst om nee te zeggen of de angst om ontslagen te worden.
Wil je hulp bij burn-out of het voorkomen ervan? Wil je samen verder onderzoeken waar je (onbewuste) behoeften en angsten liggen? Neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek.